Tartu linn – eeskuju või ..?Lugemisaeg 1 min

Tartu linn on minule teadaolevalt ainus omavalitsus Eestis, kus on olemas liiklusohutusprogramm (kui teate veel mõnda, siis paluks teada anda), mis pealegi baseerub nullvisioonil. See on eeskujulik, kuid linnaametnike sõnavõttudest võib aru saada, et ega mingi programmiline dokument elu ei sega.

Viimasel ajal on raudteega seotud avariid sagenenud. Tartu linnas on palju samatasandilisi ülesõite, mis on kõik vähemal või pigem rohkemal määral problemaatilised. Näituse tänava ülesõit on Eesti pikimaid ning sealne Vaksali tänava ristmiku liikluskorraldus sunnib raudteel seistes rohelist foorituld ootama.  Asjaolu, et keegi ei ole mullu Tartu ülesõitudel surma saanud, ei tähenda, et nad oleks ohutud. Lisaks on veel terve rida samatasandilisi ülekäike! Tõkkepuu ja kaubarongi vahele lõksu jäänud linna liinibuss peaks küll olema äratuskellaks nii linna kui raudteeametnikele! Tartu linna liiklusohutusprogramm ei puuduta raudteedega seonduvat üldse!

Kuivõrd haldusreformi tagajärjel on Tartu linn oluliselt kasvanud, oleks põhjust programm tervikuna üle vaadata, korrigeerida ja lisada ka raudteedega seonduv riskihinnang ning tegevusplaan.

Visioon ju sobib!

Programmis olev nullvisiooni kirjeldus sobib välja trükkida ja iga ametniku kabineti seinale panna.

Teeme Tartu päriselt ka ohutuimaks linnaks. Võtame eeskujuliku vastutuse.

Viited: